Vremenska prognoza
Bihać, BiH
1. Februar 2015., 19:04
Oblačno
Oblačno
5°C
Subjektivno: 5°C
Trenutni pritisak: 99 mb
Vlažnost: 69%
Više prognoze...
 

Predstavnici Koordinacionog odbora invalidnih saveza i udruženja USK-a na čelu sa predsjednikom Jusmirom Alibabićem, razgovarali su danas sa mr.sci.Emdžadom Galijaševićem o saradnji općinskih vlasti i udruženja osoba sa invaliditetom.

Prema riječima Jusmira Alibabića, predsjednika KOIUSK-a i pored problema s kojim se invalidne osobe susreću u svakodnevnom životu, tokom prošle godine ostvarena je odlična saradnja udruženja osoba sa invaliditetom i Općine Bihać.

“ Zahvalni smo načelniku Galijaševiću na podršci koju je dao koordinaciji tokom prošle godine i uvjereni smo da će ta podrška biti i u ovoj godini , kao potvrda naše uspješne saradnje. Danas smo razgovarali o tekućim problemima iz oblasti stambenog zbrinjavanja osoba sa invaliditetom kao i o problematici vezanoj za oslobađanje taksi civilnih žrtava rata i porodica sa djecom “- kazao je Alibabić.

Ističući da će u Općini Bihać imati iskrenog prijatelja i partnera, načelnik Galijašević kazao je da će pored finanacijske podrške udruženjima osoba sa invaliditetom, Općina Bihać zajedno sa koordinacijom kantonalnih invalidnih udruženja i saveza pripremiti izmjene odluke o plaćanju taksi , gdje bi, dodaje načelnik Galijašević, došlo do oslobađanja plaćanja i za civilne žrtve rata i porodice sa djecom.

Tko je osoba sa invaliditetom?

Prema 4. članu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osoba sa invaliditetom se definiše na sljedeći način:

  • osoba sa invaliditetom je korisnik novčane naknade do zaposlenja, koje je to pravo ostvarilo na osnovu propisa o socijalnoj zaštiti;
  • osoba sa promjenjenom radnom sposobnošću prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;
  • osoba koje je ostvarilo pravo na profesionalnu rehabilitaciju prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata;
  • učenik sa teškoćama u razvoju i učenik sa većim teškoćama u razvoju prema propisima o srednjem obrazovanju;
  • osoba sa invaliditetom starije od 21 godinu koje pravo na profesionalnu rehabilitaciju ili rad ne može ostvariti prema prethodnim tačkama ovog člana.